Розлив пива в пляшки дозволяє крафтовим пивоварам значно розширити ринок збуту. Однак технології розливу, які використовуються на великих пивзаводах, для крафтовиків не тільки не по кишені, але і не зберігають всі властивості і багатство смаку ремісничого продукту. Принципово нове рішення розливу в пляшки для невеликих крафтових броварень, які не володіють достатньою площею для розміщення стандартної лінії, а обсяг їх продажів вимагає автоматичного обладнання, представила компанія FERRERO.
Лінія розливу HEXA ( «гекса» – шість давньогрецькою мовою) має шестикутну форму (гексагон). Оригінальна форма дозволила конструкторам FERRERO розмістити на невеликій площі пристрої для етикетування, внутрішнього ополіскування пляшок, ізобаричного розливу і закупорювання. Кожна функція доведена інженерами до досконалості і включає унікальні розробки.
Станція етикетування передбачає нанесення однієї або двох водовідштовхувальних самоклеючих етикеток на циліндричні склопляшки. Внутрішнє ополіскування пляшок проводиться за допомогою лінійного блоку з 6 штуцерами. Блок ізобаричного розливу з 6 клапанами оснащений розробкою, що вже стала популярною, – технологією подвійної передевакуаціі повітря.
Описаний процес дозволяє досягти оптимального результату – утримання в пляшці менше 50 частинок кисню на мільйон. Навіть якщо на пивоварні не ідеальні умови, обладнання FERRERO гарантує утримання в пляшці не більш 100 частинок кисню на мільйон.
Закупорочна група має одну закупорну головку для кронен-пробки. При дотриманні базових умов (температура продукту не вище 2 С, пляшка 330 мл, фільтрований лагер як тип пива) продуктивність машини HEXA становить до 750 пляшок в годину при утриманні СО2 близько 5,5 г / літр.
Завдяки використанню електропневматичних клапанів розливу DPS на пульті управління машини оператор програмує всі параметри фаз вакууму і вприскування інертного газу при розливі, виходячи з характеристик різних типів крафтового пива.
Двері з загартованого, частково сатинованого скла і краплеструйне забарвлення металу з використанням випалу надають машині гарний зовнішній вигляд. Нарешті, величезною перевагою нового обладнання є його обслуговування одним оператором. Не сходячи з місця, він виставляє з обертового вхідного столу порожні пляшки на лінію, а в кінці забирає готовий кінцевий продукт на вихідний стіл, теж типу, що обертається.
До машини пропонуються різні опції, які обговорюються з замовником, для ще більшої ефективності її роботи. Наприклад, система рециркуляції рідини ополіскування з двофазним фільтром, термопринтер для нанесення дати і номера партії на етикетку, магнітний живильник для подачі кронен-пробок в бункер групи закупорювання, пристрій підігріву води для фобінга, аналоговий зонд і модулюючий клапан для блоку розливу.
Залишаючись в авангарді компаній, що приділяють підвищену увагу технологіям розливу пива, FERRERO сподівається на інтерес українських крафтовиків до своєї нової розробки.