Більшість виробничих підприємств шукають способів зниження витрат. Одним із таких методів є зменшення собівартості продукції за рахунок використання пляшок з ПЕТ та алюмінієвих банок з легшою вагою. Але як можна зменшити масу ПЕТ тари без деформації пляшки та втрати жорсткості? Про це ми і поговоримо у цій статті.

Що таке азот? Це одна з корисних копалин без кольору та запаху, що використовується у харчовій промисловості та виробництві напоїв для витіснення кисню та збільшення терміну придатності. Для цього призначення використовують як газоподібний, так і рідкий азот. Але мало хто знає, що використання рідкого азоту також створює надлишковий тиск у пляшці і знижує її вагу.

Завдяки властивості випаруються при кімнатній температурі, крапля рідини, перетворюючись на газ, збільшує свій об’єм у 700 разів. Конкретні цифри можна отримати у індивідуальному порядку експериментальним шляхом.

Перед впровадженням системи рідкого азоту в лінію з виробництва харчових продуктів або напоїв необхідно вивчити багато факторів. Для зберігання, транспортування або дозування рідкого азоту потрібне ізольоване обладнання, тому що він швидко випаровується при дії кімнатної температури.

Порівняння резервуарів та трубопроводів

Резервуари для зберігання зазвичай випускаються двох видів: великі об’ємні ємності для зберігання та невеликі переносні, які називаються судинами Дьюара. Об’ємності використовують двостінну конструкцію, що створює вакуум між стінами. Ця вакуумна сорочка є ефективною ізоляцією, яка дозволяє зовнішньої поверхні контейнера перебувати при кімнатній температурі, але утримувати рідкий азот усередині протягом тривалого періоду часу. Незважаючи на те, що ізоляція не ідеальна, витік тепла неминучий у будь-якому вигляді контейнерів. Більшість виробників резервуарів повідомляють про втрати від 0,5 до 2,0% на день.

 

Для резервуарів великої ємності потрібна трубопровідна система від бака до точки використання, але для судин Дьюара потрібний лише невеликий відрізок труби, тому що вони зазвичай розташовуються поблизу точки використання.

Існує два типи трубопроводів для рідкого азоту: з вакуумною сорочкою та без. Лінії з вакуумною сорочкою більш ефективні, і працюють без обмерзання. Трубопровід з вакуумною сорочкою може бути або жорстким, або гнучким. Жорсткі труби повинні бути точно розраховані для правильної установки в об’єкт, тоді як гнучкі шланги простіше встановити та забезпечити більш універсальну маршрутизацію.

У свою чергу лінії без сорочки зазвичай ізольовані піною, мають втрату тепла в 20 разів більше, а також мають більший зовнішній діаметр, в порівнянні з трубопроводом з сорочкою. Піноізоляційні труби з часом втрачають свої властивості, оскільки піна погіршується. Необхідно враховувати низку критеріїв при виборі системи рідкого азоту:

 

Кожен виробник має різні пріоритети, але безпека має бути понад усе. Важливо пам’ятати, що рідкий азот стає газом за кімнатної температури і розширюється до 700 разів за обсягом. Для запобігання надлишковому тиску або розриву обладнання необхідно використовувати належну систему трубопроводів та захист обладнання для дозації, включаючи запобіжні клапани.

Необхідно також дотримуватись робочих процедур, оскільки існує небезпека забруднення обладнання вологістю – найбільшим ворогом усіх холодних поверхонь. Потрібна лише невелика кількість вологи, щоб повністю заморозити обладнання зсередини. Важливим є і підтримка в пляшці тиску необхідної величини. Адже пляшка з водою з надто низьким тиском може зруйнуватися під час укладання або неправильного маркування, а з надто високим тиском може луснути при зберіганні.

При виборі дозатора рідкого азоту необхідно враховувати багато факторів. Початкова вартість – лише невелика частина головоломки. Більшість виробничих підприємств, що розглядають використання рідкого азоту, потребують належної інформації та навчання.

Vacuum Barrier Corporation – виробник дозаторів рідкого азоту та супутнього кріогенного обладнання. Компанія має багаторічний досвід у сфері дозування рідкого азоту в продукти харчування: напої, соки, вино, снеки, олію та тиху воду.

Чому саме  Vacuum Barrier?

Компанія Штайнер-Україна є ексклюзивним партнером компанії VacuumBarrier в Україні та пропонує проведення тестування на Вашому продукті на предмет можливостей застосування рідкого азоту конкретно під Ваш продукт та геометрію пляшки. У разі позитивних результатів тестування, ми будемо раді здійснити доставку та інтеграцію дозатора в існуючу машину розливу під ключ, а також здійснити навчання Вашого персоналу.

До Ваших послуг наш відділ післяпродажного обслуговування, а також сервіс-інженер в режимі роботи 24/7. надійного партнера на довгі роки!

en_GB