Незважаючи на історію створення пива, за виготовленням якого стоять цілі династії, пивовари завжди прагнуть до відкриття нових горизонтів та смаків. Жоден пивовар не зупиняється на досягнутому, з року в рік неустанно модернізує над удосконаленням та винайденням нових смаків.

Єдине, що залишається незмінним в цьому чарівному напої, це наявність піни. Її важливість не можна переоцінити, оскільки, це атрибут, який передає увесь аромат пива. А ще без неї цей улюблений напій втрачає свою значимість і стає вже зовсім не таким цікавим. То ж всі ми прекрасно володіємо досвідом переливання пива в кухоль або келих.

Ммм… Як це неперевершено, коли на поверхні келиху утворюється щільна піна або пивна шапка, що складається з маленьких бульбашок газу. Любителі пінного напою навіть вважають, що чим вище і щільніше піна, тим краща якість продукту.

У переважній більшості сучасних марок пива пінна шашка утворюється вуглекислим газом або мовою хіміків СО2. Тут постає питання: «Звідки всередині банки чи пляшки він береться?». Насамперед поява вуглекислого газу відбувається в результаті природної реакції бродіння пивного сусла. Однак його кількість не надто велика. Для створення кращого візуального ефекту виробники виробляють додаткову газифікацію своєї пінної продукції.

Особливістю азотного пива і є те, що пивовари додають у пляшку не вуглекислий газ СО2, а азот. Тобто, фактична різниця між цими типами пива полягає лише в природі та якості утворюючої піни. У випадку з азотом пивна шапка набагато довше тримається і естетично виглядає.

Що ж відбулося з роками? Сьогодні нічого не змінилося, цей хмільний напій, як і раніше, подобається багатьом людям, просто з роками в рази стає ще смачнішим та привабливішим.

Тому, не секрет, – азотне пиво стає еталоном смаку й користується особливою популярністю. Можливо, багато хто ще не знає, чим азотне пиво відрізняється від того, в яке додається вуглекислий газ? Адже різниця між цими напоями є. Ми вже зазначали, що більшість виробників хмільного напою додають у пиво вуглекислий газ. У процесі природного бродіння він сам виділяється, але не в такій кількості як слід виробнику. Тому вони додатково газифікують свою пивну продукцію. В результаті, вам у келих у барі наливають смачне пиво з піною, і чим вона щільніша, тим продукт якісніший. В азотне пиво, на відміну від звичайного, додають азот.

Як правило, коли людина приходить у бар і замовляє келих пива, вона очікує отримати високоякісний продукт із густою піною.

Від звичайної пляшки пива такого ефекту не буває, і щоб виправити це, виробники вигадали так звану азотну капсулу.  Більшість людей, які спробували хоч раз азотне пиво, вже не можуть пити інший напій. Так, азот грає далеко не останню роль у пивоварінні.  І його застосування використовують у багатьох стадіях виробництва.

З початку азот застосовують для зберігання зернових культур, з яких виробляють пиво. Продування зерна є процесом, при якому інертний газ витісняє кисень і не відбувається аеробного збільшення бактерій, термін зберігання зернових культур збільшується.  Далі, щоб смак напою не псувався, спочатку резервуари заповнюють азотом, а потім вливають туди пиво, адже кисень впливає не лише на термін зберігання пива, а й на його смакові якості.  Компресорна станція, що використовується в цьому процесі, дозволяє здійснювати ці та інші маніпуляції.

На стадії очищення, видалення вологи та інших газів теж використовують азот.  Так, застосування азоту при очищенні дозволяє скоротити витрату води та припинити окислення продукції, що скорочує втрату кінцевого продукту до мінімуму.

У зв`язку з тим, що азот має низьку розчинність, при попаданні цього газу в ємність з пивом з’являються бульбашки, а отже, забезпечується перемішування пива низового бродіння зі звичайним пивом.

І останній процес, у якому бере участь азот, – витіснення.  Азот у разі використовують для витіснення діоксиду вуглецю.  Якщо діоксид вуглецю підвищений, то смак пива стає гіршим і напій швидше псується через запінювання.

Тепер геть не дивно, чому ірландці,  скориставшись вчасно азотною технологією, придумали найсмачніший хмільний азотний напій під назвою Guinness.  Воно має густу піну і дуже приємний смак, вважають його еталоном серед хмільних напоїв.  В чому ж його унікальність?

Справа в тому, що у кожну пляшку виробник поміщає невелику капсулу із пластику. Це патент компанії-виробника, її візитна картка. У кожній такій капсулі розміром в два сантиметри міститься азот.  Таке рішення дозволяє виробнику зберегти всі смакові якості напою під час перевезення та зберігання.  Британська фірма почала використовувати цю технологію ще 1989 року і застосовує її й досі.  Цю маленьку капсулу удостоїли звання – інноваційний прорив у Великій Британії.  Тому напій Guinness вважається основним пивним брендом у всьому світі.

А ваш який улюблений пивний напій?

До речі, якщо ви намагаєтеся пов’язати свій життєвий шлях з виробництвом смачного пивного напою, компанія «Штайнер Україна» пропонує купити дозатори азоту різної продуктивності.  Зв’яжіться зі спеціалістами нашої компанії, і вони підберуть вам дозатор азоту, який максимально підійде під ваші завдання за прийнятною ціною.

Памятайте! Пиво – товар делікатний, як і хліб, завжди має бути свіжим та смачним: саме цього чекає споживач.  Шанувальники пива пред’являють високі вимоги до його свіжості, смаку та аромату, і важливо не обдурити їхні очікування. Сучасні технологічні процеси, системи зберігання та розливу дозволяють пропонувати клієнтам пиво без дефектів та успішно вести бізнес.

en_GB