Популярність автоклавів в сучасному світі постійно зростає, і на це є об’єктивні причини. Правильно підібраний агрегат не лише полегшує роботу підприємства, але й забезпечує швидке приготування та зберігає більшість поживних речовин і вітамінів.
Численні підприємства консервованої промисловості випускають сотні видів продуктів, упакованих у різні види тари: скляну, бляшану банку, напівжорстку, м’яку упаковку тощо. Незалежно від виду упаковки та виду сировини, консервовані продукти поєднує одне: всі вони піддаються впливу високої температури задля знищення мікроорганізмів та додання стійкості при зберіганні. Цінність м’ясних, як і будь-яких інших, консервів зумовлена тривалим терміном зберігання зі збереженням поживних та смакових якостей. З них можна швидко приготувати їжу або вжити без додаткової обробки.
Саме любителі туризму та активного відпочинку – гідні поціновувачі консервованих тушонок зі свинини та яловичини під час походів та поїздок на природу. Що ж залишається “за кадром”, чи справді ця продукція корисна та смачна, як вона готується і за допомогою яких агрегатів? Давайте розберемося!
Перш ніж консерви потрапляють до споживача в руки, продукт проходить стерилізацію в автоклаві для консервування.
Сам процес стерилізації полягає в тому, що продукт, який підлягає тривалому терміну зберіганню, герметично закупорюється в той чи інший вид тари і потім піддається термічній обробці з метою знищення бактерій. Найпоширенішим видом стерилізації (пастерзації) і є автоклавування, який здійснюється за допомогою промислових автоклавів. Звісно, в домашніх умовах також можна зробити тушонку, але технологія приготування буде трішечки іншою.
Втім, найбільш прийнятними для великих підприємств — і в технологічному, і в економічному співвідношенні — визнано горизонтальні автоклави періодичної дії, в яких банки стерилізуються в кошиках, що обертаються або є нерухомими. У внутрішній камері такого пристрою створюється високий тиск, і поміщена всередину продукція нагрівається для того, щоб:
– консервована їжа була стійкою до негативних впливів ззовні;
– продукція мала великий термін придатності;
– готові страви зберігали смакові якості та поживні властивості.
Для надійної стерилізації розподіл заданої температури стерилізації/пастеризації всередині автоклава має бути рівномірним (із відхиленням в 1 градус і менше) між упаковками продукту, поміщеними в нього. Не менш важливо й не розварити продукт! Адже тоді ми не лише перевитратимо дорогі енергоносії, але й перетворимо консерву на тьмяну, коричневу масу.
Як приготувати тушонку в автоклаві? Поговоримо про її класичні етапи приготування.
Насамперед заготовки з продукції закладаються в автоклав у сирому вигляді. Як сировину, можна використовувати м’ясо різних тварин, зокрема м’ясо птиці, свинини, баранини, яловичини тощо. Важливо дотримуватися співвідношення продуктів і спецій згідно з рецептом та нормативами ДСТУ, інакше консерви будуть гірчити або мати неприємний присмак.
Етапами приготування є:
1) Завантаження продукту зі спеціями у необхідній кількості у відповідну тару, що попередньо пройшла контроль.
2) Занурення консервів у автоклав. Після завантаження продукції в апарат його герметично закривають і створюють тиск до 1 бара.
3) Нагрівання апарата. Під час якого тиск поступово збільшується до 4 бар. Щоб кінцева продукція була повністю готова до споживання і не містила шкідливих мікроорганізмів, особливо важливо дотримуватись температурного режиму.
4) Стерилізаційний процес. Розпочинається після встановлення потрібної температури згідно з рецептом. Він вимагає дотримання стабільної температури протягом певного часу.
5) Охолодження продукції. На останньому етапі потрібно зменшити рівень тиску та охолодити. Тільки після цього відкривається кришка, щоб дістати консерви.
У будь-якому випадку технологічний процес автоклавування полягає в нагріванні продукту до заданої температури стерилізації, витримці продукту при цій температурі певний час з охолодженням до нормальних (кімнатних) температур. Але для досягнення бажаного результату обов’язково потрібен високоякісний апарат і, головне, не допускати помилок під час його вибору.
Ми пропонуємо автоклави від STERIFLOW, які забезпечують розподіл температури під час процесу з відхиленням всього лише в 0,5 градусів між упаковками продукту, що зберігає яскравий колір та бажану консистенцію.
Яким чином?
У цих автоклавах використана технологія «водного каскаду», тобто перегріта вода зрошує неначе під душем завантажену в автоклав партію продукту. Завдяки системі підтримки тиску всередині автоклава, температура води сягає заданих величин, потрібних для стерилізації/пастеризації, а також зберігається цілісність легких полімерних упаковок, реторт-пакетів, які без пневматичної системи контролю тиску можуть луснути при охолодженні стерилізаційної камери. Найважливішим є те, що перегріта пара із котла не надходить в автоклав Steriflow напряму, натомість вона віддає свою енергію гарячій воді через спеціальний суцільнозварний теплообмінник Platular, і саме перегріта вода поливає «каскадом» завантажені консерви. У цьому головний плюс – адже після циклу нагріву, ви можете легко пустити в теплообмінник холодну воду замість пари, і таким чином, рекуперувати, тобто отримати назад суттєву частку тепла! Це тепло можна використати для попередньоготпідігріву нової партії консервів перед завантаженням в автоклав, або ж для нагріву мийних розчинів, живильної води для котла і т.д. Кожен додатковий градус нагріву партії продукту перед завантаженням в автоклав дає економію 0,78 % кількості пари, яка необхідна для стерилізації продукту. Не марнуючи тепло під час охолодження автоклаву, ви заощаджуєте до 42 % газу чи електроенергії, що підтверджено дослідженнями.
Завдяки технології «водного каскаду», автоклави від STERIFLOW працюють із будь-якими видами упаковки – скляні та бляшані банки, реторт-упаковки та ін. Рівномірний нагрів та охолодження завдяки теплообміннику Platular виключає термічний шок, який небезпечний для скляних банок, а також стерилізує партію ідеально рівномірно!
Для технолога автоклав від STERIFLOW – справжнє полегшення в роботі, адже для керування установкою використовується панель управління MPI Expert, яка дозволяє легко задавати усі параметри циклів нагріву/охолодження продукту, історія обробки партії зберігається і завжди доступна для контролю чи перевірки. Таким чином, обладнання STERIFLOW спрощує відстежуваність партій продукту.
Ідея такої технології полягає в тому, що теплообмін за допомогою рідини, тобто води відбувається набагато ефективніше, ніж за допомогою пари, як у парових автоклавах.
Шукаєте найпродуктивніше обладнання?
Компанія STERIFLOW (Франція) – світовий лідер у виробництві горизонтальних автоклавів і безпосередній розробник технології термічної обробки «водний каскад». Дана високоефективна технологія термічної обробки призначена для пастеризації, стерилізації або варіння під тиском овочевих, фруктових, рибних, м’ясних і молочних консервів, а також готових перших і других страв, кормів для тварин та фармацевтичної продукції, розфасованої практично в будь-який вид пакування, зокрема: в скляну, бляшану банку, ПЕНТ-пляшку, м’яку пластикову упаковку, пластиковий лоток, реторт-пакет дой-пак, саше, алюмінієвий і пластиковий одно- і багатокомпонентний лоток (контейнер), а також в багатошарову картонну реторт-упаковку Тетра Рекарт. ФОТО 7
У перелік продукції, що випускається STERIFLOW входять:
– статичні горизонтальні автоклави, місткістю від 1 до 11 кошиків, діаметром від 900 до 2300 мм;
– ротаційні / роторні горизонтальні автоклави, місткістю від 1 до 7 кошиків, діаметром від 1300 до 1800 мм;
– лабораторні автоклави, місткістю від 1 до 2 кошиків, діаметром 900 мм.
– горизонтальні автоклави DALI для стерилізації або пастеризації молочної продукції;
– унікальні інноваційні автоклави з системою SHAKA.
Мабуть, найпопулярніші моделі в лінійці STERIFLOW – статичні автоклави. Там все просто – в автоклави завантажуються кошики з продукцією та починається циркуляція води, якою зрошується продукція. Нагріли, знищили всі бактерії, остудили до нормальної температури.
Автоклави з опціями для збовтування – це, так звана, система DALI , коли кошики всередині автоклаву ставляться на ланцюг зі штовхачами. У процесі роботи йде рух ланцюга в один – в інший бік, продукція в упаковці збовтується, завдяки чому теплообмін відбувається краще. Це актуально для рідкої продукції.
Роторні, або ротативні автоклави, мають решітчасту конструкцію кошиків. Ці кошики завантажуються, затискаються зверху та знизу всередині спеціального барабана і в процесі термообробки барабан з корзинами обертається всередині автоклава. Чим вражають такі автоклави? По-перше, упаковка продукції зрошується з різних сторін, і, по-друге, продукція перемішується, тобто ефективність процесу зростає. Ротативні автоклави, звичайно, дорожчі і мають нижчий, порівняно зі статичними автоклавами, коефіцієнт завантаження. Оскільки всередині частина об’єму займає барабан, продукції завантажується значно менше, але вже замовник вирішує сам, що йому потрібно.
І останнє ноу-хау від STERIFLOW – SHAKA – супер-струшування. Ці автоклави невеликі, однокорзинчасті. Закріплений усередині кошик струшується з високою частотою, дуже різко. Завдяки такій частоті коливань збільшується тепловіддача, і цим значно знижується тривалість циклу, що, насамперед, позитивно впливає на якість кінцевого продукту. Автоклави STERIFLOW SHAKA, з технологією «водного каскаду» та суцільнозварним теплообмінником – це вершина інженерної думки. Адже продукт не лише зрошується перегрітою водою, а й горизонтально струшується спеціальним механізмом, що прискорює теплообмін всередині упаковки до кількох разів! Частота коливань кошика із завантаженим продуктом – до 150 кол/хв. Конструкція кошика забезпечує цілісність скляної тари при струшуванні, що перевірено роками експлуатації таких автоклавів у країнах ЄС.
Це ми пройшлися по стерилізації, тобто термообробці з високою температурою, при якій продукти нагріваються вище 100 градусів і витримують той час, за який гинуть мікроорганізми. Внаслідок цього термін зберігання стерилізованої продукції при кімнатній температурі досягає кількох років.
Існує ще пастеризація, коли термообробка ведеться за нормальної температури менше 100 градусів. Температура та час пастеризації підбираються залежно від виду продукції та вимог до термінів зберігання. При такому процесі відбувається придушення бактерій, і термін зберігання продукції, звичайно, зменшується, але довше зберігаються її корисні властивості та смакові якості.
Для пастеризації в таких автоклавах є додаткова опція “не перегріти”, для охолодження встановлюється ще один теплообмінник, тому що під час нагрівання та витримки продукцію не можна охолоджувати за допомогою основного теплообмінника.
Компанія «Штайнер-Україна» є офіційним представником STERIFLOW в Україні і пропонує професійне обладнання для вашого виробництва. Бажаєте розширити, модернізувати або створити повністю нове виробництво фруктових, овочевих, м’ясних чи рибних консервів, – без жодних сумнівів звертайтеся до нас!
На сьогодні французькі автоклави STERIFLOW надійно працюють по свій Україні: це і стерилізація овочевих консервів (ТОВ «Агроспецпроект»), і виробництво сосисок («Салтівський м’ясокомбінат»), рибних консервів – ТМ «Пролив», згущеного молока – Імперіал-Плюс ТМ Сладосвіт, крабових паличок у полімерній упаковці – «Аквавіт», ТМ «Водный мир», кормів для тварин –ТМ «Гав», «Мяу», «Клуб 4 лапи».
Можливості автоклавів не обмежуються стерилізацією, у них можна також готувати продукт!
Телефонуйте і ми допоможемо детально розібратися в тому, що вам потрібно, та запропонуємо надійне рішення. Замовникам обладнання гарантуємо професійні консультації, своєчасне виконання замовлень, кваліфіковану сервісну службу, постачання оригінальних запасних частин, підтримку як у період гарантійного строку на обладнання, так і в післягарантійний період.
Нам не байдуже, на якому обладнанні народжується м’ясна продукція, тому ваша продукція в надійних руках. Завжди відкриті до співпраці.
ШТАЙНЕР-УКРАЇНА,
пров. Індустріальний, 23, оф. 305
Київ, 03056, Україна тел.: +38 (044) 390 73 38
e-mail: info@steiner.com.ua
www.steiner.com.ua
www.steiner-pumps.com