Categories: Без рубрики

Indispensable equipment for any production facility

Пластинчасті теплообмінники – це незамінне обладнання на будь-якому виробництві. Адже охолодження – і нагрівання робочих середовищ є основними чинниками перебігу технологічного процесу. І що таке пластинчастий теплообмінник? Давайте детальніше.

Пластинчастий теплообмінник це спеціальне обладнання, яке призначене для охолодження або нагрівання робочого середовища шляхом передачі теплоти від гарячого теплоносія до холодного через гофровані пластини (нержавіюча сталь, титан, графіт та інші матеріали), які з’єднані між собою. Пластини зібрані таким чином, що гаряче та холодне середовище не змішуються між собою, а рухаються по різні боки пластини. Набір пластин та їх кількість залежить від особливостей процесу та робочих середовищ, які беруть у ньому участь.

How it works 

The first modern heat exchanger was assembled by the founder of APV (Richard Seligman) in 1923, but other available data suggests that the "father" of the modern heat exchanger is Gustave de Laval, who produced the first pasteurisation unit in 1938.

Пластина теплообмінника є основним елементом конструкції. Їх виробляють методом холодного штампування зі сплавів, стійких до корозії. При цьому витримуючи товщину 0,4 – 1,0 мм. На пластині є 4 отвори, 2 з яких призначені для підведення холодного та гарячого середовища, інші 2 ущільнені додатково контурними прокладками, щоб не дати середовищам змішатися між собою (для цього також передбачені спеціальні дренажні пази). Так як рух у каналах відбувається не по прямій, то потік робочого середовища рухається турбулентно. Додамо сюди ж протитік двох середовищ (гарячої і холодної ) –  отримуємо збільшений температурний напір, який у свою чергу інтенсифікує процес теплообміну. Це також позитивно відображається на поверхні пластин – зменшується шар накипу.

Why heat exchangers are needed

Heat exchangers are essential for these functions:

  • use of residual heat resulting from the use of electrical energy;
  • control of chemical processes necessary to maintain normal temperature conditions.

 

Нові моделі прості і безпечні у використанні. У харчовій індустрії потрібні для пастеризації, а в металургії виступають в ролі охолоджувачів. У суднобудуванні необхідні для підтримки функціонування системи охолодження двигуна. У нафтовій галузі – для крекінгу.

Types of heat exchangers

  1. Shell and tube

Advantages:

  • High pressure
  • Extreme temperature differences
  • Ultra-high performance

Disadvantages:

  • Dimensions
  • Complexity of maintenance
  • Difficulty of cleaning

2. Two-pipe heat exchanger

3. Brazed heat exchanger

4. Capacitors/evaporators

5. Capacitors

Interesting to know

If there is a large difference in flow rates or a minimal difference in final temperatures, multiple heat exchange is possible. This is achieved by directing the flows through a "loop". Such heat exchangers are additionally equipped with nozzles for supplying the working media, with the media moving in the same direction along the baffle plates.

The number of corrugated plates and their design depend directly on the process medium and the process. This also applies to the material of the plates: they can be made of either ordinary stainless steel or special alloys that can be used for handling very aggressive liquids. The material of the seals depends on these parameters and is selected in accordance with the physical, chemical and technological characteristics of the process.

  • Working pressure (maximum): 1.6 MPa
  • Operating temperature (maximum): 160 oC (200 oC)
  • Heat exchange surface (maximum): 1500 м2
  • Plates: stainless steel AISI316, titanium, etc.
  • Seals: various types of rubber (EPDM, VITON, NBR)
  • Frames: stainless steel AISI304 and AISI316, carbon steel, etc.
  • Tubing: stainless steel AISI304 and AISI316, titanium, etc.

The process of selecting a heat exchanger is a rather painstaking and time-consuming process, because the materials must be selected correctly, otherwise the heat exchange equipment will fail or operate incorrectly, because for many technological processes, a difference of a few degrees disrupts the entire process and makes it impossible to obtain a product with the specified parameters.

Our experts will help you with the selection and answer any questions you may have.

tel.: +38 (044) 390 73 38
e-mail: info@steiner.com.ua

Artem

Share
Published by
Artem

Recent Posts

Чому двогвинтові насоси HYGHSPIN є ідеальним вибором для сучасної промисловості

У таких галузях, як харчова промисловість, виробництво напоїв і фармацевтика, попит на гігієнічне, ефективне та…

3 months ago

Як ШІ Революціонує Індустрію Кормів для Тварин

Індустрія кормів для домашніх тварин зазнає стрімких змін завдяки впровадженню новітніх технологій, серед яких штучний…

3 months ago

Білок комах: що потрібно знати лідерам харчової промисловості

Попит на такий вид протеїнів, як білки комах, останні кілька років тільки збільшується. Прогнози експертів…

4 months ago

Секрети пакування в газовому середовищі: як український бізнес збільшує прибутки

  У харчовій промисловості пакування в модифікованому газовому середовищі (МГС) стало одним із ключових рішень…

4 months ago

Як вибрати оптимальний теплообмінник для Ваших потреб

Вибір теплообмінника: ключові критерії Якщо вам потрібен стандартний теплообмінник, багато виробників пропонують їх. Однак, якщо…

6 months ago

Насоси Sydex: ідеальне рішення для в’язких речовин!

Виробництво харчових та нехарчових продуктів з підвищеною в'язкістю може супроводжуватися складнощами при перекачуванні сировини для…

7 months ago