Паштет – однорідний дрібноздрібнений фарш з м’яса, овочів, грибів або інших інгредієнтів. Цей продукт є досить популярним у повсякденному раціоні кожного з нас, він смачний, поживний та корисний. До того ж різноманітність можливих компонентів дозволяє створювати найцікавіші рецепти.
У нашій статті ми поговоримо про групу стерилізованих паштетів, які найчастіше можна побачити на полицях українських супермаркетів. Стерилізована продукція має велику популярність насамперед через тривалі терміни зберігання. Альтернативний варіант – це охолоджена продукція, яка повинна зберігатися в холодильнику за +4 – +6С. Для початку розберемося що ж таке стерилізація і навіщо вона потрібна.
Під терміном «стерилізація» мається на увазі процес термічної обробки з метою знищення шкідливої мікрофлори як мікроорганізми, бактерії, гриби і т.п. Усі ми знаємо, скільки зберігається свіже чи навіть приготовлене м’ясо – максимум 3-4 дні. Термін придатності стерилізованої м’ясної консерви становить кілька років.
Свіжеприготований паштет є не лише смачним доповненням до тосту з вершковим маслом, а й потенційним будинком для розвитку шкідливих мікроорганізмів. Після закінчення певного періоду часу з моменту приготування наша страва стає непридатною для вживання, більше того – небезпечною для здоров’я людини. Рішенням, яке запобігає процесам псування продукту, є його термічна обробка, тобто стерилізація.
Під час стерилізації продукт знаходиться у герметично закритій ємності. Зокрема, паштети можна побачити у бляшаній банці, склі або ламістерному лотку. Перебуваючи в закритій ємності, після стерилізації продукт залишається ізольованим і недоступним для потрапляння «чужої» мікрофлори.
Режими термічної обробки підбираються з характеристик і властивостей продукту. Зокрема, основними чинниками є співвідношення води та сухих речовин, кислотність та рівень цукру. Окремо слід зазначити розмір тари, де знаходиться продукт. Температура повинна пробратися в кожен шар продукту, чим шар товщі, тим складніше. Наприклад для нагрівання двох однакових банок з паштетом і водою знадобиться різна кількість тепла, оскільки теплопровідність в залежності від різної в’язкості. Чим в’язкіший і густіший продукт, тим складніше молекулам рухатися і передавати енергію тепла.
Стерильність консервованого продукту може бути досягнута шляхом підтримання його за температури понад 100 °C протягом певного часу. Цикл стерилізації завжди визначається у співвідношенні пари параметрів: температура/час. Вплив продукту на температуру понад 100 °C протягом певного часу призводить до накопичення стерилізуючого значення, що називається значенням Fo (F zero). Відповідне значення часу/температури або Fo, необхідне для цього продукту, залежить від популяції (кількості), природи мікроорганізмів або ступеня забруднення. Чим вище число, тим більше значення Fo і навпаки. Для визначення циклів стерилізації кожен новий продукт піддається тестам проникнення тепла. Завдяки їм можливо визначити за якої комбінації часу і температури досягається необхідне значення Fo, здатне забезпечити стерильність. Ця відповідна кількість може бути досягнуто або високою температурою і коротким часом, або нижчою температурою і більш тривалим часом. За будь-якої комбінації часу і температури можна досягти заданого результату. Однак якість продуктів після стерилізації може змінюватись в залежності від обраної комбінації. Нижче наведено приклади співвідношення температури та часу для значення числа Fo 10:
– 41 хв. при 115°C
– 10 хв. при 121°C
– 3,2 хв. при 126°C
– 1,3 хв. при 130°C
У промислових масштабах на виробничих підприємствах стерилізація здійснюється у апаратах під назвою автоклав. Автоклав зазвичай являє собою циліндричну (горизонтальну або вертикальну) посудину під тиском. У нього завантажується вже запакований продукт і піддається нагріванню. Існують різні технології підігріву – повне занурення у воду, обробка гострим паром, спрей. Але одним із найуніверсальніших і найпрогресивніших рішень є технологія «водного каскаду», розроблена французькою компанією Steriflow ще в 70-х роках минулого століття. Ось уже понад 40 років рішення Steriflow асоціюються з надійністю та енергоефективністю.
Якщо подивитися в цілому, то нічого надприродного у розробці Steriflow немає: автоклав складається з циліндричної посудини, насоса, гребінки клапанів, панелі керування та пластинчастого теплообмінника. Сучасне машинобудування знає набагато складніші конструкції. Але тут доречним є вираз «все геніальне – просто». До того ж у творінні Sterilfow родзинка – цільнозварний пластинчастий теплообмінник Platular. Справа в тому, що Steriflow є частиною групи компаній Barriquand, світових спеціалістів у нестандартному теплообмінному устаткуванні. Спочатку варто сказати, що теплообмінник якраз і визначає принцип водного каскаду. Усередині автоклаву знаходиться постійний об’єм води, що циркулює через теплообмінник і зрошує продукт усередині посудини. Під час нагрівання у зовнішній контур теплообмінника подається гостра пара, під час охолодження – холодна вода. Завданням була розробка теплообмінника максимально адаптованого до виробничих режимів стерилізації. Критичний момент – це стійкість до температурного розширення металу, що відбувається при різкому перемиканні з пари на холодну воду. Також не останнє місце посідає пропускна спроможність. Platular втілює у собі вирішення всіх цих питань.
У виробництві консервованих паштетів важливими є 2 речі: якість стерилізації кінцевого продукту та енергетична ефективність. Маючи у своєму арсеналі автоклав Steriflow Ви отримуєте: найбільш м’яке та ефективне проникнення тепла в продукт. Як результат – коротше цикл стерилізації та відсутність пригорання продукту. – рівномірність розподілу температури, як результат однакова якість усієї партії в кінці циклу. – низьке споживання енергоносіїв, а саме пара та води.
Наявність теплообмінника дозволяє рециркулювати отримані теплий конденсат і воду. Незалежний контроль протитиску та зрошення водою дозволяють обробляти продукти у всіх можливих типах упаковки, м’якої або жорсткої.
Все вищезгадане робить автоклав Steriflow ідеальним інструментом стерилізації та відмінним рішенням для стерилізації паштетів.
Тема автоклавів досить глибока, у разі виникнення питань докладніше поспілкуватися на цю тему Ви можете зі спеціалістами компанії «Штайнер-Україна», ексклюзивного представника Steriflow в Україні.
У таких галузях, як харчова промисловість, виробництво напоїв і фармацевтика, попит на гігієнічне, ефективне та…
Індустрія кормів для домашніх тварин зазнає стрімких змін завдяки впровадженню новітніх технологій, серед яких штучний…
Попит на такий вид протеїнів, як білки комах, останні кілька років тільки збільшується. Прогнози експертів…
У харчовій промисловості пакування в модифікованому газовому середовищі (МГС) стало одним із ключових рішень…
Вибір теплообмінника: ключові критерії Якщо вам потрібен стандартний теплообмінник, багато виробників пропонують їх. Однак, якщо…
Виробництво харчових та нехарчових продуктів з підвищеною в'язкістю може супроводжуватися складнощами при перекачуванні сировини для…