Mayonnaise and mayonnaise sauces are the leading among various fat-based sauces and condiments. These products are recommended for everyday use by all population groups, in the manufacture of various dishes, sandwiches, salads, in home cooking and the public catering system, as well as for preventive and dietary nutrition.
Trends in consumer demand
Mayonnaise occupies a special place in the human diet, as eating fats in the form of an emulsion helps to increase the rate of their absorption and improve their digestibility. Analysing the latest trends in the Sauces and Mayonnaise Group, we can note that today there are three main trends in consumer demand that play an important role in determining the strategies of food companies:
To meet all the necessary criteria, we need to constantly expand our recipes, improve our product range, and change our packaging and packaging.
Production technology
Sauces can be made in a variety of ways. The most common is the method where the dosing, mixing and preparation of the emulsion takes place in one container, and then the same container is used for packaging. This method is ideal for small production volumes.
For high-performance enterprises, the most efficient and easy-to-use equipment is the equipment with the separation of technological phases from Selo Food Technology B.V. (Netherlands), a global leader in the production of technological equipment. The company offers comprehensive production lines for the manufacture of high-quality products such as mayonnaise, sauces and ketchup. For mayonnaise production, the company has developed a family of industrial batch plants.
Production takes place in four phases:
Частина процесу, наприклад попереднє зважування і змішування, відбувається періодично, в той час як пастеризація і охолодження йдуть безперервно. Між технологічними операціями обов’язкова присутність проміжних бункерів з метою забезпечення безперервності виробництва, навіть якщо на окремих ділянках лінії трапиться нетривала зупинка. В установці приготування крохмалю і овочів можна також готувати соуси, використовуючи функції дозування, перемішування і пастеризації, в той час як інша частина технологічної установки буде виробляти майонез (без крохмалю і овочів). Лінія повністю автоматизована завдяки контролерам Siemens PLC, які забезпечують безперервність виробництва і якість продукції незалежно від оператора.
Advantages of SELO plants
The SELO concept offers the following advantages:
Thanks to new technologies, Selo can extend the shelf life of mayonnaise by up to six months. To do this, factors such as taste, emulsion quality and the presence of bacteria must be taken into account. The main ingredient that can affect the taste is oil, so it is necessary to purchase good quality oil, store it chilled and without access to air, and use antioxidants (vitamins E and EDTA) in the recipe. The quality of the emulsion depends on the correct distribution of small oil droplets, and the absence of bacteria in the product after packaging is achieved through a combination of the following parameters: PH, the presence of active acids (acetic or lactic acid), preservatives in the form of benzoic and sorbic acid, natural antibacterial substances (mustard, rosemary extract, etc.), water activity and salt content.
Convenient packaging
In terms of ease of use, the packaging used plays an important role. In general, over the past few years, Ukraine has seen a pronounced trend towards increased consumer demand for mayonnaise in doy-packs. Whereas previously consumers preferred cheap, but at the same time inconvenient to use, packs, today they are switching to more civilised and economical types of packaging. For example, according to expert estimates, the share of mayonnaise in doy-pack packaging is 35-50% of all types of packaging used today.
Одним з лідерів в області конструювання і постачання пакувального обладнання є компанія Effytec (Іспанія), яка спеціалізується на виробництві машин типу FFS (form + fill + seal) для дой-паків і охоплює всі процеси – формування пакету, наповнення продуктом, запаювання і вставка штуцера в одній машині. Традиційне застосування для такого роду устаткування – фасування майонезів, соусів, кетчупів, соковмісних напоїв, миючих засобів, гелів і кремів. Вся продукція випускається в типових за формами пакетах об’ємом від 50 до 1500 мл.
У таких галузях, як харчова промисловість, виробництво напоїв і фармацевтика, попит на гігієнічне, ефективне та…
Індустрія кормів для домашніх тварин зазнає стрімких змін завдяки впровадженню новітніх технологій, серед яких штучний…
Попит на такий вид протеїнів, як білки комах, останні кілька років тільки збільшується. Прогнози експертів…
У харчовій промисловості пакування в модифікованому газовому середовищі (МГС) стало одним із ключових рішень…
Вибір теплообмінника: ключові критерії Якщо вам потрібен стандартний теплообмінник, багато виробників пропонують їх. Однак, якщо…
Виробництво харчових та нехарчових продуктів з підвищеною в'язкістю може супроводжуватися складнощами при перекачуванні сировини для…