Carbon dioxide stunning, blood collection and processing
З кожним роком підвищуються вимоги до якості продукції, що безпосередньо пов’язано з процесами виробництва і його станом в цілому. Перш за все, з дотриманням санітарно-гігієнічних норм у фермерському господарстві і грамотним управлінням відходами, які замість додаткових витрат, навпаки – повинні приносити прибуток, як це відбувається в датській компанії Butina.
Компанія Butina заснована в 1972 році. В даний час вона є світовим лідером в області виробництва обладнання для оглушення тварин вуглекислим газом і автоматичних підганяючих шляхів, що забезпечують продуктивність до 1500 свиней на годину. Поводження з тваринами і їх оглушення є спеціалізованою нішею, що вимагає розуміння поведінки тварин і знання всього виробничого процесу, від чого напряму залежить якість м’яса. Тісна співпраця з замовниками, провідними постачальниками, а також науково-дослідними інститутами дозволили компанії Butina зайняти тут домінуючу позицію. Butina пропонує широкий асортимент обладнання, системи групового оглушення вуглекислим газом продуктивністю від 100 до 1500 свиней на годину, включаючи автоматизовані підганяючі шляхи.
Products and performance
The main advantage of group stunning with carbon dioxide is the humane treatment of animals. The process is designed to take into account the natural curiosity of animals:
The Diplift and Combi systems are successfully used all over the world in facilities with capacities ranging from 40 to 200 pigs/h. These small carbon dioxide stunning units are available in galvanised or stainless steel. They are easy to handle and maintain.
The Diplift equipment is designed for a capacity of up to 120 pigs per hour. It avoids blood leaks and reduces weight loss.
The Jumbo system is semi-automatic. Animals are escorted to the stunning zone in groups and placed in a box by two.
The Backloader system is used in enterprises that, regardless of productivity, want to use modern technologies in the field of carbon dioxide stunning, focusing on humane treatment of animals and product quality.
Before entering the stunning box, the animals are divided into small groups and then enter an automatic box, which is lowered into a CO2 environment using an elevator. Blood is collected and processed using a RotaStick device.
Blood collection and processing
The stabbing is performed using the patented Anitec Hollow Knife device, which is an integral part of RotaStic. Vertical and horizontal exsanguination is possible with this system.
The system will require 1-2 operators to operate, depending on the capacity model of the slaughterhouse. RotaStic allows for the simultaneous collection of blood from 10 animals. Each knife must be washed and sterilised for further use. The yield depends on several factors, but in general, about 85% of the blood can be collected.
The collected blood is stored in batches with the ability to track each batch at the post-slaughter inspection stage. "Approved" blood is cooled and pumped into a storage tank.
Benefits of food blood collection:
Butina also offers equipment for intermediate storage, drying/freezing of collected blood, and separation into plasma and haemoglobin.
Advantages of plasma:
The equipment fully complies with sanitary and hygienic requirements in accordance with American and European standards. Qualified staff guarantees customers fast and professional technical support services and the supply of spare parts for the equipment offered.
У таких галузях, як харчова промисловість, виробництво напоїв і фармацевтика, попит на гігієнічне, ефективне та…
Індустрія кормів для домашніх тварин зазнає стрімких змін завдяки впровадженню новітніх технологій, серед яких штучний…
Попит на такий вид протеїнів, як білки комах, останні кілька років тільки збільшується. Прогнози експертів…
У харчовій промисловості пакування в модифікованому газовому середовищі (МГС) стало одним із ключових рішень…
Вибір теплообмінника: ключові критерії Якщо вам потрібен стандартний теплообмінник, багато виробників пропонують їх. Однак, якщо…
Виробництво харчових та нехарчових продуктів з підвищеною в'язкістю може супроводжуватися складнощами при перекачуванні сировини для…