Categories: Без рубрики

Nitrobeer - a trendy trend in craft brewing

Liquid nitrogen dispensers of the company Vacuum Barrier Systems

Today, nitrogen is in demand in many industries. In mechanical engineering, it is required for various high-temperature metal processing processes. The pharmaceutical industry uses it to preserve blood and other blood-containing products. In the food industry, nitrogen in liquid and gaseous form is used for packaging, freezing, transporting and storing food products.

Liquid nitrogen is used to create an inert environment, which is necessary for bottling beverages to ensure that the products meet the requirements of product quality standards in terms of taste, smell, carbonation, as well as safe storage and packaging. Filling containers with this substance helps to extend the shelf life of products. In addition, nitrogen is sometimes used to dry bottles after washing. Some beverages contain various ingredients that are very sensitive to oxidation. This is evidenced by changes in the desired bouquet, colour and rich flavour of the product that occur during storage. Only a small amount of oxygen dissolved in the beverage causes these changes. Regardless of the type of packaging chosen, a simple drop of rapidly expanding liquid nitrogen can keep the dissolved oxygen content to a minimum. Whether inerting before filling or injecting into the space under the cap, either method reduces the oxygen content, allowing you to enjoy the original flavour of the product. These technologies are used for still beverages, wine, oil, juices, beer, etc.

Nitrogen beer as a taste test

Nitrogen beer is becoming increasingly popular around the world every year. Many gourmets of frothy alcohol consider it a benchmark that other beer producers should strive for. But all this is there, outside our country. And here in Ukraine, people are very sceptical about various progressive innovations.

На сьогодні найпоширенішим азотним пивом є Гіннес — Guinness Draught. Подають його газованим не вуглекислотою (як зазвичай), а азотною сумішшю (приблизно 70% N2 та 30% CO2). Всередину банки поміщають пластикову капсулу з азотом (віджет). При відкритті внутрішній тиск у ній різко падає, у результаті азот виходить із капсули, насичуючи пиво і створюючи щільну шапку піни, а саме пиво отримує м’яку кремову консистенцію. Дуже важливо максимально швидко перелити пиво у келих. До речі, наливати по стіні при цьому не обов’язково, оскільки піна утворюється зовсім інакше. Тільки нещодавно пару дрібних пивоварень у штатах змогло почати розливати крафтове пиво в пляшках з азотом без «віджетів». Завдяки дозаторам рідкого азоту від компанії Vacuum Barrier Systems , this daunting task has become possible.

The dispenser itself is a fully automatic device made of stainless steel with a flexible vacuum hose connected to a liquid nitrogen source; a control panel; a container sensor that prevents dispensing past the bottle and a speed sensor that monitors the strokes of the machines. If necessary, the sensor sends a signal to the control panel, and the dispenser changes the dosing frequency and the opening time of the dosing valve. The entire system is located directly in the filling line or on a mobile bed.

Dosing is no different than usual: after the beer has been bottled or canned, liquid nitrogen is injected into the free space above the product at precisely defined intervals to create an internal pressure of at least 2 bar.Just one drop of liquid nitrogen dosed into the container turns into 850 ml of gaseous nitrogen at room temperature.

Проте дозування рідкого азоту лише «останній штрих». Сказане вище справедливе лише за умови повної відсутності кисню. У зв’язку з тим, що окислювальні реакції можуть виникати при зберіганні або змішуванні продукції, необхідно провести інертизацію цистерн і ємностей. Це своєрідне заповнення поверхні над рідиною в ємності інертним газом під час зберігання або спорожнення. Також необхідно простежити, щоб подача двоокису вуглецю була точно розрахована для забезпечення необхідної якості та ступеня карбонізації напою. Більш того, пиво потрібно насичувати газоподібним азотом або пивним газом (сумішою N2 та CO2) так, щоб він повністю розчинявся у пиві.

Liquid nitrogen supply systems from the company Vacuum Barrier Systems operate without ice formation and ensure accurate dosing at all line speeds. The high level of accuracy and reliability helps to reduce downtime and maximise the productivity of filling lines.

To purchase a Vacuum Barrier Systems dispenser, please call Tel: +38 (044) 390-73-38
E-mail: info@steiner.com.ua

Artem

Share
Published by
Artem

Recent Posts

Чому двогвинтові насоси HYGHSPIN є ідеальним вибором для сучасної промисловості

У таких галузях, як харчова промисловість, виробництво напоїв і фармацевтика, попит на гігієнічне, ефективне та…

3 months ago

Як ШІ Революціонує Індустрію Кормів для Тварин

Індустрія кормів для домашніх тварин зазнає стрімких змін завдяки впровадженню новітніх технологій, серед яких штучний…

3 months ago

Білок комах: що потрібно знати лідерам харчової промисловості

Попит на такий вид протеїнів, як білки комах, останні кілька років тільки збільшується. Прогнози експертів…

4 months ago

Секрети пакування в газовому середовищі: як український бізнес збільшує прибутки

  У харчовій промисловості пакування в модифікованому газовому середовищі (МГС) стало одним із ключових рішень…

4 months ago

Як вибрати оптимальний теплообмінник для Ваших потреб

Вибір теплообмінника: ключові критерії Якщо вам потрібен стандартний теплообмінник, багато виробників пропонують їх. Однак, якщо…

6 months ago

Насоси Sydex: ідеальне рішення для в’язких речовин!

Виробництво харчових та нехарчових продуктів з підвищеною в'язкістю може супроводжуватися складнощами при перекачуванні сировини для…

7 months ago