Categories: Без рубрики

Canning equipment. Horizontal autoclaves in the meat industry: features of modern designs

Популярність автоклавів в сучасному світі постійно зростає, і на це є об’єктивні причини. Правильно підібраний агрегат не лише полегшує роботу підприємства, але й забезпечує швидке приготування та зберігає більшість поживних речовин і вітамінів.

Численні підприємства консервованої промисловості випускають сотні видів продуктів, упакованих у різні види тари: скляну, бляшану банку, напівжорстку, м’яку упаковку тощо. Незалежно від виду упаковки та виду сировини, консервовані продукти поєднує одне: всі вони піддаються впливу високої температури задля знищення мікроорганізмів та додання стійкості при зберіганні. Цінність м’ясних, як і будь-яких інших, консервів зумовлена тривалим терміном зберігання зі збереженням поживних та смакових якостей. З них можна швидко приготувати їжу або вжити без додаткової обробки.

Саме любителі туризму та активного відпочинку – гідні поціновувачі консервованих тушонок зі свинини та яловичини під час походів та поїздок на природу. Що ж залишається “за кадром”, чи справді ця продукція корисна та смачна, як вона готується і за допомогою яких агрегатів? Давайте розберемося!
Before the canned food is put into the hands of the consumer, it is sterilised in an autoclave for canning.
The sterilisation process itself is based on the fact that the product to be stored for a long period of time is hermetically sealed in a particular type of container and then subjected to heat treatment to kill bacteria. The most common type of sterilisation (pasteurisation) is autoclaving, which is carried out using industrial autoclaves. Of course, you can also make stew at home, but the cooking technology will be slightly different.
However, horizontal batch autoclaves are recognised as the most suitable for large enterprises, both technologically and economically, in which cans are sterilised in rotating or fixed baskets. PHOTO 3 High pressure is generated in the inner chamber of such a device, and the products placed inside are heated to sterilise them:

  • Canned food was resistant to negative external influences;
  • the products had a long shelf life;
  • the finished dishes retained their taste and nutritional properties.

To ensure reliable sterilisation, the distribution of the set sterilisation/pasteurisation temperature inside the autoclave must be uniform (with a deviation of 1 degree or less) between the packages of product placed in the autoclave. It is equally important not to overcook the product! Doing so would not only waste expensive energy, but also turn the tinned food into a dull, brown mass.

How to cook stew in an autoclave? Let's talk about the classic stages of cooking.

Насамперед заготовки з продукції закладаються в автоклав у сирому вигляді. Як сировину, можна використовувати м’ясо різних тварин, зокрема м’ясо птиці, свинини, баранини, яловичини тощо. Важливо дотримуватися співвідношення продуктів і спецій згідно з рецептом та нормативами ДСТУ, інакше консерви будуть гірчити або мати неприємний присмак.

The cooking steps are:

  1. Loading the product with spices in the required quantity into the appropriate containers that have been previously inspected.
  2. Immersing canned food in an autoclave. After the product is loaded into the unit, it is sealed and pressurised to 1 bar.
  3. Heating of the device. During which the pressure gradually increases to 4 bar. To ensure that the final product is completely ready for consumption and does not contain harmful microorganisms, it is especially important to observe the temperature regime.
  4. Sterilisation process. It starts after the desired temperature is set according to the recipe. It requires maintaining a stable temperature for a certain period of time.
  5. Cooling of products. The last step is to reduce the pressure level and cool the product. Only then is the lid opened to remove the canned food.

In any case, the technological process of autoclaving involves heating the product to a predetermined sterilisation temperature, holding it at that temperature for a certain time and then cooling it to normal (room) temperatures. However, to achieve the desired result, you need a high-quality device and, most importantly, to avoid mistakes when choosing it.
We offer autoclaves from STERIFLOW that ensure that the temperature is distributed during the process with a deviation of only 0.5 degrees between product packages, which maintains the bright colour and desired consistency.

How?
These autoclaves use the "water cascade" technology, which means that superheated water irrigates the batch of product loaded into the autoclave as if it were a shower. Thanks to the pressure maintenance system inside the autoclave, the water temperature reaches the set values required for sterilisation/pasteurisation, and the integrity of lightweight polymer packages, retort bags, which can burst when the sterilisation chamber cools down without a pneumatic pressure control system, is preserved. The most important thing is that the superheated steam from the boiler does not enter the Steriflow autoclave directly, instead it gives its energy to hot water through a special all-welded Platular heat exchanger, and it is the superheated water that cascades over the loaded canned food. This is the main advantage - after the heating cycle, you can easily feed cold water into the heat exchanger instead of steam, and thus recover a significant proportion of the heat! This heat can be used to preheat a new batch of canned food before loading it into the autoclave, or to heat cleaning solutions, boiler feedwater, etc. Each additional degree of heating of a batch of product before loading into the autoclave saves 0.78% of the steam required for sterilisation. By not wasting heat during autoclave cooling, you can save up to 42% of gas or electricity, which has been proven in research.

Thanks to the "water cascade" technology, STERIFLOW autoclaves work with all types of packaging - glass and cans, retort packs, etc. Uniform heating and cooling thanks to the Platular heat exchanger eliminates thermal shock, which is dangerous for glass jars, and sterilises the batch perfectly evenly!
For the technologist, the STERIFLOW autoclave is a real convenience, as the MPI Expert control panel is used to control the system, which allows you to easily set all the parameters of the heating/cooling cycles, and the batch processing history is saved and always available for monitoring or checking. This makes STERIFLOW equipment easy to trace batches of product.

The idea behind this technology is that heat is exchanged using a liquid, i.e. water, much more efficiently than using steam, as in steam autoclaves.

Looking for the most productive equipment?
STERIFLOW (France) is the world leader in the production of horizontal autoclaves and the original developer of the water cascade heat treatment technology. This highly efficient heat treatment technology is designed for pasteurisation, sterilisation or pressure cooking of canned vegetables, fruit, fish, meat and dairy products, as well as ready-made first and second courses, animal feed and pharmaceutical products packaged in almost any type of packaging, including glass, tin cans, PET bottles, soft plastic packaging, plastic trays, doy-pack retort packs, sachets, aluminium and plastic single and multi-component trays (containers), as well as Tetra Recart multi-layer cardboard retort packs.

The list of products manufactured by STERIFLOW includes:

  • static horizontal autoclaves with a capacity of 1 to 11 baskets and a diameter of 900 to 2300 mm;
  • Rotary/rotary horizontal autoclaves, with a capacity of 1 to 7 baskets, with a diameter of 1300 to 1800 mm;
  • laboratory autoclaves with a capacity of 1 to 2 baskets, 900 mm in diameter.
  • DALI horizontal autoclaves for sterilisation or pasteurisation of dairy products;
  • unique innovative autoclaves with the SHAKA system.

Perhaps the most popular models in the STERIFLOW range are the static autoclaves. Everything is simple: baskets with products are loaded into the autoclaves and water circulation begins, which irrigates the products. We heat it up, kill all the bacteria, and cool it down to normal temperature.

Autoclaves with stirring options are so-called DALI systems, коли кошики всередині автоклаву ставляться на ланцюг зі штовхачами. У процесі роботи йде рух ланцюга в один – в інший бік, продукція в упаковці збовтується, завдяки чому теплообмін відбувається краще. Це актуально для рідкої продукції.
Rotary autoclaves мають решітчасту конструкцію кошиків. Ці кошики завантажуються, затискаються зверху та знизу всередині спеціального барабана і в процесі термообробки барабан з корзинами обертається всередині автоклава. Чим вражають такі автоклави? По-перше, упаковка продукції зрошується з різних сторін, і, по-друге, продукція перемішується, тобто ефективність процесу зростає. Ротативні автоклави, звичайно, дорожчі і мають нижчий, порівняно зі статичними автоклавами, коефіцієнт завантаження. Оскільки всередині частина об’єму займає барабан, продукції завантажується значно менше, але вже замовник вирішує сам, що йому потрібно.
And the last know-how from STERIFLOW is SHAKA – супер-струшуванняThese autoclaves are small, single-basket autoclaves. The basket inside is shaken at a high frequency, very sharply. This frequency of oscillation increases heat transfer and significantly reduces the cycle time, which has a positive effect on the quality of the final product. STERIFLOW SHAKA autoclaves with water cascade technology and an all-welded heat exchanger are the pinnacle of engineering. Not only is the product irrigated with superheated water, but it is also shaken horizontally by a special mechanism that accelerates heat transfer inside the package by up to several times! The oscillation frequency of the basket with the loaded product is up to 150 rpm. The basket design ensures the integrity of the glass packaging during shaking, which has been proven over the years of operation of such autoclaves in the EU
We've already talked about sterilisation, i.e. high-temperature heat treatment, in which products are heated above 100 degrees and withstand the time it takes for microorganisms to die. As a result, sterilised products can be stored at room temperature for several years.
There is also pasteurisation, when heat treatment is carried out at a normal temperature of less than 100 degrees. The temperature and time of pasteurisation are selected depending on the type of product and shelf life requirements. This process inhibits bacteria, and the shelf life of the product is, of course, reduced, but its useful properties and taste are preserved for longer.
Для пастеризації в таких автоклавах є додаткова опція “не перегріти”, для охолодження встановлюється ще один теплообмінник, тому що під час нагрівання та витримки продукцію не можна охолоджувати за допомогою основного теплообмінника.

Компанія «Штайнер-Україна» є офіційним представником STERIFLOW в Україні і пропонує професійне обладнання для вашого виробництва. Бажаєте розширити, модернізувати або створити повністю нове виробництво фруктових, овочевих, м’ясних чи рибних консервів, – без жодних сумнівів звертайтеся до нас!

На сьогодні французькі автоклави STERIFLOW надійно працюють по свій Україні: це і стерилізація овочевих консервів (ТОВ «Агроспецпроект»), і виробництво сосисок («Салтівський м’ясокомбінат»), рибних консервів – ТМ «Пролив», згущеного молока – Імперіал-Плюс ТМ Сладосвіт, крабових паличок у полімерній упаковці – «Аквавіт», ТМ «Водный мир», кормів для тварин –ТМ «Гав», «Мяу», «Клуб 4 лапи».
The possibilities of autoclaves are not limited to sterilisation, they can also cook food!
Call us and we will help you understand in detail what you need and offer a reliable solution. We guarantee professional advice, timely execution of orders, qualified service, supply of original spare parts, support both during the warranty period for the equipment and in the post-warranty period.

 

We care about the equipment used to produce meat products, so your products are in good hands. We are always open for cooperation.

ПП “ШТАЙНЕР-УКРАЇНА”
23, Industrialny lane, office. 305
Kyiv, 03056, Ukraine tel: +38 (044) 390 73 38
e-mail:info@steiner.com.ua
www.steiner.com.ua
www.steiner-pumps.com

Artem

Share
Published by
Artem

Recent Posts

Чому двогвинтові насоси HYGHSPIN є ідеальним вибором для сучасної промисловості

У таких галузях, як харчова промисловість, виробництво напоїв і фармацевтика, попит на гігієнічне, ефективне та…

3 months ago

Як ШІ Революціонує Індустрію Кормів для Тварин

Індустрія кормів для домашніх тварин зазнає стрімких змін завдяки впровадженню новітніх технологій, серед яких штучний…

3 months ago

Білок комах: що потрібно знати лідерам харчової промисловості

Попит на такий вид протеїнів, як білки комах, останні кілька років тільки збільшується. Прогнози експертів…

4 months ago

Секрети пакування в газовому середовищі: як український бізнес збільшує прибутки

  У харчовій промисловості пакування в модифікованому газовому середовищі (МГС) стало одним із ключових рішень…

4 months ago

Як вибрати оптимальний теплообмінник для Ваших потреб

Вибір теплообмінника: ключові критерії Якщо вам потрібен стандартний теплообмінник, багато виробників пропонують їх. Однак, якщо…

6 months ago

Насоси Sydex: ідеальне рішення для в’язких речовин!

Виробництво харчових та нехарчових продуктів з підвищеною в'язкістю може супроводжуватися складнощами при перекачуванні сировини для…

6 months ago