Categories: Без рубрики

Invest in beer with Steiner

STEINER: What is the most popular traditional German drink? Beer, of course!

According to recent research, each German drinks an average of about 112 litres of beer a year, and German breweries brew about 8.9 billion litres of beer annually. Germany is also one of the few countries where beer is officially legal from the age of 16.

Популярність цього дріжджового напою пояснюється неймовірною різноманітністю сортів, смакових відтінків, витримкою і доступною ціновою категорією. Культура розпивання німецького пива формувалася протягом останнього тисячоліття. Саме в Німеччині знаходиться найстаріша з нині існуючих пивоварних компаній світу – Вайнштефан, заснована в 1040 році в м. Фрайзінг.

According to legend, in 725, St Corbinthian and twelve companions came to Weinstephan and founded a Benedictine monastery on Mount Nerberg, where they also brewed beer. Over time, the art of brewing became of industrial importance for the town and the Weinstephan Monastery Brewery was established here. In the early 19th century, the monastery became state-owned, and the Weinstephan brewery's quality mark was confirmed by the unique right to use the Bavarian state coat of arms as a brand mark.

Today, the Weinstephan Research Centre for Food, Land Use and Environment is a branch of the Technical University of Munich. It is also home to the most famous faculty of Brewing and Beverage Technology, where the best brewers learn their craft. Students from all over the world are eager to receive a high-quality education in brewing from renowned beer masters. When enrolling students, the average score of the applicant is not taken into account, but only one third of students manage to get the coveted bachelor's degree. We were able to learn more about the details of studying at the Faculty of Brewing from Ilya Kolodchenko, a sixth-semester student.

STEINER: How many universities in Germany offer the opportunity to study the art of brewing and is it really not possible for every student to master the art?

Ilya: У Німеччині на даний момент всього три установи за даною спеціальністю: Технічний Університет Мюнхена, Технічний Університет Берліна і Хохшуле Вайнштефан-Трісдорф. На мій погляд, пивоваріння найкраще вивчати у його витоків, а точніше, в стінах історичної спадщини пивної індустрії. Мій вибір зупинився саме на кампусі ТУ Мюнхен в місті Фрайзінг. На перший погляд може здатися, що ця професія вузького профілю, але пивовар – це, безсумнівно, експерт в області виробництва як алкогольних, так і безалкогольних напоїв. Ми детально вивчаємо такі науки як: біохімія, апаратобудування, системна інженерія, термодинаміка, гігієнічне проектування і багато інших галузей, неспівзвучних з пивоварінням. Навчальний процес вимагає повноцінного занурення. У моєму випадку досить важливо завжди бути на рівних з німецькими студентами та проявляти свою конкурентоспроможність.

STEINER: What percentage of international students study at your faculty?

Ilya: Спочатку загальне число студентів було близько 150 чоловік, з яких п’ять відсотків – іноземці. Зараз, через три роки, число учнів скоротилося до 40 осіб, а іноземців залишилося четверо. Виходячи з цієї тенденції можна стверджувати, що інтернаціональні студенти мають науковий потенціал і велике бажання освоїти всі тонкощі пивоваріння.

STEINER: According to the Bavarian Beer Purity Act, passed in 1516, only water, barley malt, yeast and hops must be used to produce this drink. Is this recipe still relevant today?

Ilya: Of course, thousands of German breweries still follow the four-ingredient rule, not only in Bavaria but also in other German federal states. It is worth noting that these are only the basic ingredients, without which beer would not acquire its original taste and aroma. In addition, there are many other food additives that are used to improve the chemical composition of water, efficient extraction of nutrients from malt, balanced hop bitterness and favourable conditions for alcoholic fermentation. It is worth mentioning that there are also exceptions to the rule, namely, mini-breweries, called craft breweries, which are those who have departed from the original traditions and dared to experiment.

STEINER: Is it possible to brew beer at home and what is needed for this?

Ilya: I can confidently say that every student at my faculty has asked this question at some point. I started thinking about home brewing after my first year at university, when I wanted to put my theoretical knowledge into practice. As a result, I have two brews a month with a relatively low monetary investment in equipment and supplies. At home, you can improve your skills by using all kinds of resources, which will allow you to develop your own recipes in the future. There are many different options for starting your own "production" of a frothy drink. For those who like to play it safe and do not yet know whether they should take up the craft of brewing, so-called hopped malt extracts have been invented. They are a sticky, highly concentrated substance. The extract must be diluted with hot water and then yeast added. In home brewing, sterility and general hygiene rules undoubtedly have an impact on the final product. If you use the above-mentioned extract, the risk of malignant bacteria infecting the unripe beer is minimal. I, in turn, started with a more complicated brewing method, namely, writing my own recipes, calculating the general parameters of beer and using ordinary kitchen items.

STEINER: Did you do your internship at a brewery?

Ilya: A three-month work placement is one of the most important prerequisites for university. Without any experience or knowledge, I was a trainee at the Gräfliches Hofbrauhaus brewery in Freising. I was tasked with getting to know the main stages of production in the wort brewing, fermentation, filtration and bottling halls. Under the supervision of my mentors, I was tasked with collecting yeast from the fermentation tank, feeding hops into the brewing boiler and measuring carbon dioxide during the maturation stage of beer.

STEINER: Що б ти порадив вступникам на твою спеціальність і які кар’єрні перспективи ти для себе бачиш?

Ilya: Якщо ви хочете вступати на факультет пивоваріння, то ще зі школи варто зробити особливий наголос на точні науки і звернутися до таких літературних джерел, як “Technologie Brauer & Mälzer” (Wolfgang Kunze) і “Abriss der Bierbrauerei” (Ludwig Narziß). Іноземним студентам я також раджу своєчасно робити практику, наприклад, під час канікул в Штудіенколлег, щоб набратися якнайбільше досвіду і знань. Варто відзначити, що життя і навчання в Баварії вимагає адаптації до місцевого акценту. Навчання проходить на німецькій мові, але для можливості працювати інтернаціонально слід підтримувати знання англійської мови на хорошому рівні. Після бакалавра я планую продовжувати навчання і вступати на магістратуру. З таким багажем знань спектр можливостей дуже різноманітний в будь-якій області харчової промисловості, як, наприклад: виноробство, молочна промисловість, виробництво міцних алкогольних напоїв і навіть проектування та збирання пивоварень будь-яких потужностей.

Artem

Share
Published by
Artem
Tags: beersteiner

Recent Posts

Чому двогвинтові насоси HYGHSPIN є ідеальним вибором для сучасної промисловості

У таких галузях, як харчова промисловість, виробництво напоїв і фармацевтика, попит на гігієнічне, ефективне та…

3 months ago

Як ШІ Революціонує Індустрію Кормів для Тварин

Індустрія кормів для домашніх тварин зазнає стрімких змін завдяки впровадженню новітніх технологій, серед яких штучний…

3 months ago

Білок комах: що потрібно знати лідерам харчової промисловості

Попит на такий вид протеїнів, як білки комах, останні кілька років тільки збільшується. Прогнози експертів…

4 months ago

Секрети пакування в газовому середовищі: як український бізнес збільшує прибутки

  У харчовій промисловості пакування в модифікованому газовому середовищі (МГС) стало одним із ключових рішень…

4 months ago

Як вибрати оптимальний теплообмінник для Ваших потреб

Вибір теплообмінника: ключові критерії Якщо вам потрібен стандартний теплообмінник, багато виробників пропонують їх. Однак, якщо…

6 months ago

Насоси Sydex: ідеальне рішення для в’язких речовин!

Виробництво харчових та нехарчових продуктів з підвищеною в'язкістю може супроводжуватися складнощами при перекачуванні сировини для…

6 months ago