Categories: Без рубрики

Homogenisation in dairy production

The homogenisation of many liquid and pasty foods is now becoming one of the main types of processing in mass production. This process ensures that the product does not stratify during long-term storage or transport.

Інші види обробки, як правило, аналогічно якісного ефекту не дають. Гомогенізацією прийнято називати процес дроблення жирових кульок, що знаходяться в молоці, на більш дрібні в процесі диспергування і подальший рівномірний розподіл по всьому об’єму готового продукту. Її використовують при виробництві пастеризованого і стерилізованого молока, молочних напоїв, вершків, йогуртів, молочних десертів, відновленого і згущеного молока, продуктів дитячого харчування, ЗЦМ, сумішей.

Figure 1. The homogeniser

Bertoli homogenisers
Гомогенізатор високого тиску – це апарат, що складається з об’ємного плунжерного насоса високого тиску і клапана гомогенізації. Оскільки ефект клапана гомогенізації заснований на перепаді тиску під час проходження продукту через випускний канал, то для збереження мінімальної ширини прохідного каналу необхідно збільшити діаметр клапана. Проте в той же час збільшується зусилля гомогенізації (зі збільшенням площі), а також клапан стає великим, важким і складним в експлуатації.

Fig. 2. Bertoli high efficiency valve

For more than 40 years, the Italian company Bertoli has been producing homogenisers of various models and configurations with a capacity of 10-60 thousand litres per hour and a homogenisation pressure of 1-2. The company carries out research work on the selection of materials, improvement of homogenisation technology and energy saving, as well as analysis of flow dynamics and structural changes in contacting materials. Moreover, Bertoli specialists have developed and patented a high-efficiency valve that increases the perimeter of the flow channel (Italian).

Fig. 3. Homogeniser passage head: a - radial classical design; b - MARGHERITA.

How it works
The product enters the compression head and is compressed by a plunger pump. A homogenisation valve is installed at the outlet of the compression head. By adjusting the distance between the homogenisation valve and the impact head, the required pressure is created. The adjustment is made using a hydropneumatic system mounted on the homogenisation unit. The working height of the homogenisation valve is approximately 0.1 mm (100 sizes of a fat particle in milk); the product flow rate through the homogenisation valve varies from 100-400 m/s, with a transit time of 10-15 microseconds. During this time, all the pressure transmitted to the liquid is converted into kinetic energy: less than 1% of the required energy is used by the homogenisation process. The remaining energy is transformed into heat and therefore the product is heated as it passes through the homogenisation valve. For example, for milk, the product temperature increases by 1°C for every 40 bar of homogenisation pressure.

How it works
The product enters the compression head and is compressed by a plunger pump. A homogenisation valve is installed at the outlet of the compression head. By adjusting the distance between the homogenisation valve and the impact head, the required pressure is created.

The adjustment is carried out by means of a hydropneumatic system installed on the homogenisation unit. The working height of the homogenisation valve is approximately 0.1 mm (100 times the size of a fat particle in milk); the product flow rate through the homogenisation valve varies from 100-400 m/s, with a transit time of 10-15 microseconds. During this time, all the pressure transmitted to the liquid is converted into kinetic energy: less than 1% of the required energy is used by the homogenisation process. The remaining energy is transformed into heat and therefore the product is heated as it passes through the homogenisation valve. For example, for milk, the product temperature increases by 1°C for every 40 bar of homogenisation pressure.

Figure 4. Particle distribution after the 1st and 2nd stages of homogenisation

Application.
The benefits of homogenisation are well known in the dairy industry. It allows for a more stable product with a longer shelf life, improved product flavour, reduced additives and a clearer product composition. pastes, juices, ketchups, mayonnaise and many other products. In the homogenisation process, the selection of suitable materials and wearing components is crucial to ensure a good level of machine reliability and reduce operating and maintenance costs. Bertoli can provide materials specially designed to meet the most demanding technical standards, such as alloys and synthesised materials, corrosion and wear-resistant materials, and ceramic products.

Artem

Share
Published by
Artem

Recent Posts

Чому двогвинтові насоси HYGHSPIN є ідеальним вибором для сучасної промисловості

У таких галузях, як харчова промисловість, виробництво напоїв і фармацевтика, попит на гігієнічне, ефективне та…

3 months ago

Як ШІ Революціонує Індустрію Кормів для Тварин

Індустрія кормів для домашніх тварин зазнає стрімких змін завдяки впровадженню новітніх технологій, серед яких штучний…

3 months ago

Білок комах: що потрібно знати лідерам харчової промисловості

Попит на такий вид протеїнів, як білки комах, останні кілька років тільки збільшується. Прогнози експертів…

4 months ago

Секрети пакування в газовому середовищі: як український бізнес збільшує прибутки

  У харчовій промисловості пакування в модифікованому газовому середовищі (МГС) стало одним із ключових рішень…

4 months ago

Як вибрати оптимальний теплообмінник для Ваших потреб

Вибір теплообмінника: ключові критерії Якщо вам потрібен стандартний теплообмінник, багато виробників пропонують їх. Однак, якщо…

6 months ago

Насоси Sydex: ідеальне рішення для в’язких речовин!

Виробництво харчових та нехарчових продуктів з підвищеною в'язкістю може супроводжуватися складнощами при перекачуванні сировини для…

6 months ago