Categories: Без рубрики

Aseptic filling of still and carbonated beverages

As you know, the trend of healthy eating is accompanied by the trend of safe production and packaging technologies, both of which are aimed at preserving the product's health benefits and organoleptic properties. Let's talk about the benefits of aseptic technologies for filling juice drinks into PET containers, which have grown in popularity over the past few years and are still growing rapidly.

Environmentally friendly and safe

The modern trend of healthy lifestyles and balanced nutrition undoubtedly influences the consumer's decision when choosing a product.Today, consumers are looking for environmentally friendly and healthy products. Therefore, the composition of food and beverages, namely the presence of healthy ingredients along with the absence of preservatives, are crucial factors. hot bottling.

Speaking about reducing the total cost of production per unit of output, we need to understand what exactly this indicator depends on.

Uniqueness depending on the composition

У першу чергу, це можливість використання легшої тари за рахунок відсутності запасу на усадку – як при гарячому розливі. По-друге, використання цієї технології помітно спрощує дистрибуцію готової продукції, тобто стає необов’язковим наявність «холодної ділянки» логістичного ланцюжка, оскільки продукція може транспортуватися за нормальної температури навколишнього середовища. Також тривалі терміни зберігання дають виробнику більше часу реалізації товару. Асептична технологія, яка спочатку несе в собі певну унікальність, досі продовжує розвиватися та вдосконалюватись. Крім того, що асептичний розлив відрізняється за своєю технологією залежно від типів напоїв, важливим аспектом є склад самого продукту. Тому, говорячи про сокові та соковмісні напої, варто брати до уваги такі фактори, як відсотковий вміст соку, концентрація СО2, наявність м’якоті, волокон та їх концентрація, наявність шматочків та їх розмір, терміни та умови зберігання готового продукту. Всі ці фактори, безперечно, впливатимуть на тип та конструкцію блоку розливу.

GEA Procomac - the queen of asepsis

Саме поняття холодного асептичного розливу соків та напоїв вже давно асоціюється з його “автором” – компанією GEA Procomac (Італія). Це підприємство є одним із небагатьох, хто вибрав свій шлях «від складного до простого». Розпочавши свій розвиток з асептичної технології та завоювавши лідируючі позиції на світовому ринку серед розливу чутливих напоїв, компанія пішла шляхом спрощення технічних рішень для адаптації обладнання до інших типів розливу, вимоги до яких менш критичні. Так, для розливу соковмісних та інших чутливих напоїв компанія GEA Procomac пропонує дуже гнучкі рішення як за типом машин розливу, так і за їх продуктивністю. На сьогоднішній день GEA Procomac може за доступною ціною запропонувати лінії холодного асептичного розливу з продуктивністю від 2-3 тис. пляшок на годину. Це є важливим для компаній, які тільки починають свій шлях до успіху, або для тих виробників, які націлені на випуск нового для себе продукту, але не готові до великих інвестицій. Крім асептичної технології компанія GEA Procomac спеціалізується на технології розливу Ultra-Clean, що використовується зазвичай для розливу газованих соковмісних напоїв без консервантів, а також мінеральної води без газу.

Dry disinfection technology

Aseptic filling machines include ABF (AsepticBlowFilling), a unique technology for "dry disinfection" of preforms, with blowing, filling and capping in one unit. The peculiarity of this machine is that after passing through the heating furnace, all preforms are treated with a hydrogen peroxide solution and subsequently blown out in a sterile area. This machine can operate at speeds of up to 48,000 bottles per hour with different levels of sterilisation. This means that the same machine can be used to bottle both aseptic beverages (low- and high-acid) and ESL products, water, etc. The machine consumes a reduced amount of reagents compared to traditional aseptic filling technologies, and only one operator is required to operate it.

Handling compact machines

GEA Procomac also offers machines that wet-coat containers with acetic acid. This technology includes the ECOSpin and Modulbloc machines, the latter of which is a low- to medium-capacity machine with compact, overall dimensions.

Інновація – електромагнітний витратомір

It is worth noting that all GEA Procomac aseptic filling machines are equipped with the Fillstar aseptic filler with electromagnetic flow meter, which is the best solution for filling sensitive beverages. A range of FX and CX series valves specially designed for aseptic filling allow for the packaging of still and carbonated beverages:

- without inclusions;

• із вмістом м’якоті та волокон (3 мм у діаметрі та 20 мм у довжину);

• із вмістом м’якоті та волокон, а також шматочків 5х5х5 мм. до 10х10х10 мм.

It is worth noting that the filling of quiet products is carried out in a non-contact way, and each carousel is equipped with self-adjusting grippers, which significantly reduces the time when changing from one neck format to another.

The best solutions are on one line

All of these features make GEA Procomac the undisputed leader in sensitive beverage equipment and the aseptic filling technology the best solution for filling juice drinks.

Today, GEA Procomac is virtually the only company to supply aseptic PET filling technologies on a single line:

- still (non-carbonated) juices and beverages under aseptic conditions in PET bottles with a 28 mm or 38 mm neck diameter;

- carbonated (up to 9 g/l CO2) beverages under aseptic conditions in PET bottles with a 28 mm neck diameter;

- low-acid products (pH between 4.5 and 7.0, which is typical for milk or milk-containing drinks), in which case filling high-acid juices and juice drinks is not difficult at all.

The capacity of this line is from 2,000 to 54,000 bottles per hour.

Shall we meet and discuss everything?

Steiner-Ukraine, the exclusive partner and representative of GEA Procomac in Ukraine, invites you to the international exhibition Inprodmash & Upakovka, where you can discuss current and future projects in a constructive and creative atmosphere (13-15 September 2016 at the IEC, 15 Brovarsky Avenue, Kyiv).

Artem

Share
Published by
Artem

Recent Posts

Чому двогвинтові насоси HYGHSPIN є ідеальним вибором для сучасної промисловості

У таких галузях, як харчова промисловість, виробництво напоїв і фармацевтика, попит на гігієнічне, ефективне та…

3 months ago

Як ШІ Революціонує Індустрію Кормів для Тварин

Індустрія кормів для домашніх тварин зазнає стрімких змін завдяки впровадженню новітніх технологій, серед яких штучний…

3 months ago

Білок комах: що потрібно знати лідерам харчової промисловості

Попит на такий вид протеїнів, як білки комах, останні кілька років тільки збільшується. Прогнози експертів…

4 months ago

Секрети пакування в газовому середовищі: як український бізнес збільшує прибутки

  У харчовій промисловості пакування в модифікованому газовому середовищі (МГС) стало одним із ключових рішень…

4 months ago

Як вибрати оптимальний теплообмінник для Ваших потреб

Вибір теплообмінника: ключові критерії Якщо вам потрібен стандартний теплообмінник, багато виробників пропонують їх. Однак, якщо…

6 months ago

Насоси Sydex: ідеальне рішення для в’язких речовин!

Виробництво харчових та нехарчових продуктів з підвищеною в'язкістю може супроводжуватися складнощами при перекачуванні сировини для…

7 months ago